Iranian Journal of Plant Physiology and Biochemistry
نشریه فیزیولوژی و بیوشیمی گیاهی ایران
3
Basic Sciences
http://ijppb.lu.ac.ir
1
admin
1766-82462383
1
2
1
14
1766-82462383
3/18/5706
fa
jalali
1394
6
1
gregorian
2015
9
1
1
1
online
1
fulltext
fa
بررسی همبستگی و روابط علیت ویژگیهای فیزیولوژیکی و فنولوژیکی و گروهبندی ژنوتیپهای توتفرنگی (Fragaria × ananassa Duch.)
Study of Correlation and Path Coefficient Analysis of Physiological and Phenological Characteristics and Clustering of Strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) Genotypes
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<p dir="RTL" style="text-align: justify;">بهمنظور تعیین روابط میان عملکرد و ویژگی­های فیزیولوژیکی و فنولوژیکی، تجزیه همبستگی­ها و پی بردن به آثار مستقیم و غیرمستقیم ویژگی­های گوناگون بر عملکرد، آزمایشی بر روی 20 ژنوتیپ توت­فرنگی در مرکز تحقیقات کردستان انجام گرفت. تجزیه و تحلیل­های چند­متغیره شامل تجزیه به مؤلفه­های اصلی و تجزیه خوشه­ای با استفاده از داده­های حاصل بهمنظور گروه­بندی ژنوتیپ­ها انجام گرفت. نتایج تجزیه کلاستر بر اساس تمام ویژگی­های اندازه­گیری شده، ژنوتیپ­ها را در حدود فاصله اقلیدسی 10 به پنج گروه اصلی تقسیم­بندی کرد. از عوامل مهم تفکیک کلاسترهای اصلی، ویژگی­هایی از جمله کلروفیل <span dir="LTR">a</span>، <span dir="LTR">b</span>، <span dir="LTR">ab</span>، میزان آنتوسیانین، عملکرد، دوره گلدهی، ظهور اولین گل و اولین میوه بود. بر اساس نتایج تجزیه به مؤلفه­های­ اصلی، چهار مؤلفه ­اصلی در مجموع 62/68 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. مؤلفه اول شامل کلروفیل <span dir="LTR">a</span>، <span dir="LTR">b</span>، <span dir="LTR">ab</span>، میزان آنتوسیانین و عملکرد حدود 57/29 درصد از واریانس کل را توجیه کرد. مؤلفه دوم شامل دوره گلدهی، ظهور اولین گل و اولین میوه بود و حدود 24/17 درصد از واریانس کل را توجیه کرد. نتایج حاصل از تجزیه بای­پلات تا حدود زیادی با نتایج گروه­بندی ژنوتیپ­های مورد بررسی در تجزیه کلاستر مطابقت داشت. همبستگی مثبت و معنی­داری بین کلروفیل <span dir="LTR">a</span>، <span dir="LTR">b</span>، <span dir="LTR">ab</span>، دوره گلدهی و ظهور اولین میوه با عملکرد مشاهده شد اما همبستگی معنی­داری بین عملکرد و میزان مواد جامد محلول، عملکرد و میزان اسیدیته قابل تیتراسیون مشاهده نشد. همبستگی بین آنتوسیانین و ظهور اولین گل با عملکرد منفی و معنی­دار بود. نتایج رگرسیون مرحله­ای نشان داد که ویژگی­های میزان آنتوسیانین، دوره گل دهی، ظهور اولین میوه، ظهور اولین گل، ظهور اولین استولون و دوره میوهدهی وارد مدل شدند. نتایج تجزیه علیت ژنتیکی نشان داد که ویژگی ظهور اولین میوه بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد داشت و ویژگی آنتوسیانین بالاترین اثر مستقیم و منفی را بر عملکرد توت­فرنگی دارا بود.</p>
<p style="text-align: justify;">In order to determination of relationship between yield and physiological and phenological traits and to understanding direct and indirect effects of various parameters on the yield, an experiment was conducted on 20 genotypes of strawberries at center of research of Kurdistan, Iran. Multivariate statistical analyses including principal components analysis (PCA) and cluster analysis were used to assess the pattern grouping of genotypes. Results of cluster analysis based on all measured traits, grouped genotypes into 5 clusters at Euclidean distance of 10. Important traits with high effects on clustering included chlorophyll a, b, ab, anthocyanin, yield, flowering period and appearance of first flower and fruit. PCA analysis revealed 4 principle components that covered 68.62% of total variance. The first component with 29.57% included chlorophyll a, b, ab, anthocyanin and yield, and the second component with 17.24% included flowering period and appearance of first flower and fruit. Results of biplot were similar to the results of cluster analysis. Although there was positive and significant correlation between chlorophyll a, b, ab, flowering period, and appearance of the first fruit with yield, there were not significant correlation between soluble solids and titratable acidity with yield. There was a negative and significant correlation between anthocyanin and appearance of the first flower with yield. The results of stepwise regression showed that 6 characters entered to model including anthocyanin content, flowering period, appearance of the first fruit and flower, stolon and fruiting period. Genetic Path coefficient analysis revealed that appearance of the first fruit had the highest positive direct effect on yield and anthocyanin had the highest negative direct effect on yield.</p>
توتفرنگی, تجزیه به مؤلفههای اصلی, همبستگی ژنتیکی, آنتوسیانین
strawberry, principal components analysis, genetic correlation, anthocyanin
39
50
http://ijppb.lu.ac.ir/browse.php?a_code=A-11-1-5&slc_lang=fa&sid=1
Esmail
Arab Tajandarreh
اسماعیل
عرب طاژاندره
1003194753284600182
1003194753284600182
No
M.Sc. Student, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
Abdolhossein
Rezaei Nejad
عبدالحسین
رضایی نژاد
rezaeinejad.hossein@gmail.com
1003194753284600183
1003194753284600183
Yes
Assistant professor, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
عضو هیئتعلمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
Ahmad
Ismaili
احمد
اسماعیلی
1003194753284600184
1003194753284600184
No
Assistant professor, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran
عضو هیئتعلمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
Farhad
Karami
فرهاد
کرمی
1003194753284600185
1003194753284600185
No
Member of Scientific Board, Department of Seed and Plant Improvement, Agricultural and Natural Resources Research Center of Kurdistan, Sanandaj, Iran
عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان
Ali
Gharaghani
علی
قرقانی
1003194753284600186
1003194753284600186
No
Assistant professor, Department of Horticultural Sciences, Collage of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
عضو هیئتعلمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز